Noviomagumtocht 2016

Freek GoosNa het vieren van de 14e verjaardag van mijn kleindochter, 's morgens om 04.45uur in de auto, op weg van Maassluis naar Groesbeek. Als je dan in het westen van Nederland rijdt begrijp je niets van een 'fileprobleem'. Na Tiel begon mijn "vorstwaarschuwing" te piepen en bleek de temperatuur onder de 4ºC te komen en ja hoor, toen ik om 06.32 het Wisselpad indraaide, werden daar de autoruiten gekrabd.
Altijd weer een vrolijk weerzien met de leden van Magnus. Gelijk werden de taken verdeeld, dus ik begon met de eerste containers koffie te vullen. Daarna waren Anny Donachie en Anke Mennen met mijn persoon aan het brood smeren gezet, de puntjes waren bestemd voor de "knakken" en ook voor de posten. Het beleg was kaas op bruine bol en ham op witte bol. Er werd ook een mix gemaakt met wit- en bruin brood in één zak. Ondertussen reed de voorzitter met koffie en warmwater op- en neer naar de beide posten: Waldgraaf en Vijverweg. Dit ging door tot ongeveer 08.30 uur, waarna het even rustig werd. De animo voor deze wandeltocht was, gezien de weersomstandigheden, best groot. Het start bureau had het best druk, de belangstelling voor alle afstanden was redelijk verdeeld. Nadat er weer verse containers koffie en twintig thermoskannen warm water waren klaargezet, kreeg ik wat moeite met zware oogleden. Het weer was zo te zien best mooi, in het zonnetje was het warm, maar met wind erbij was het koud. Gelukkig kwam Marian met Anny weer voor een volgende koffie en warmwater zending, zodat ik niet in een diepe dut belandde. Even later kwam Gijs langs om wat foto's te maken, Huize de Wissel leek wel een bijenkorf, met alle in- en uitgaande mensen en goederen.


Gijs Steenvoorden en ik hebben nog een broodje Knak en pompoensoep gegeten, waarna ik met de laatste container koffie ook naar de Waldgraaf mee ben gegaan. Ook daar natuurlijk weer een warm welkom door de "postbemensing" . Gelijk het nuttigen van een soep en weer een Knak, lekker warm, want de hagelbuien waren net losgebarsten. Het joeg daar tussen de schuren door, maar dan even dicht tegen elkaar aanstaan en het "Magnusgevoel" verdreef de kou.

Daarna nog langs de post op de Vijverweg, waar de stoelen weer werden drooggewreven,
zodat de lopers even zitten een bakkie en een happy konden doen.
Daar werden de complimenten opgevangen over de zorgvuldig uitgezette routes van de verschillenden afstanden. Ook de verzorging kreeg een pluim (terecht!). Al met al ondanks de buien, heel tevreden deelnemers. Omdat nu de grootste vraag naar koffie, soep en thee voorbij was, kon ik bij het startbureau een kijkje gaan nemen.
Ook hier alleen maar voldane gezichten, en de "bar" was dichtbij, waar een vloeibare versnapering tegen inlevering van een consumptiebon gehaald kon worden. Leuk was het zien opbloeien van een nieuwe Magnus-liefde, ondanks de snelheid van de nieuwe media, kon de familie Peelen toch nog voor een verrassing zorgen.
Nadat de laatste lopers zich hadden afgemeld, een enkeling zelfs na 17.00uur, werd het startbureau omgebouwd tot eetgelegenheid.
De uitbater van het restaurant had waarschijnlijk een inschatting foutje gemaakt, want de hoeveelheid soep bleek niet toereikend en ook voor het laatste broodje kroket werden bitterballen gebruikt. Maar ook dit werd weer op de gebruikelijke soepele Magnus manier opgelost. Rond 19.30uur werd ik weer naar Huize de Wissel gereden, alwaar nog een kop sterke koffie en een leuk gesprek, met de vooruitzichten op de komende 4-daagse, en hoe het dan in Weurt zal gaan.
Met een goed gevoel, en de radio op volle sterkte om niet in slaap te vallen was ik om 22.10uur weer in Maassluis. Het was een echte Magnus-dag, met weer veel bewondering voor het enthousiasme en de inzet van alle leden. En nu op naar Diekirch!

Freek Goos, 30 april 2016.

Hoofdsponsoren